Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Το Αιγαίο γλίτωσε από τον ακραίο θαλάσσιο καύσωνα στη Μεσόγειο – Ζέστη στο Ιόνιο

Published

on

shutterstock 252598417 620x350.jpg

Χάρη στο μελτέμι που φέρνει δροσιά από τα βόρεια, η θερμοκρασία στα νερά του Αιγαίου παραμένει στο κανονικό για την εποχή επίπεδο των 25 βαθμών, την ώρα που η υπόλοιπη Μεσόγειος πλήττεται από πρωτοφανή θαλάσσιο καύσωνα.

Την Παρασκευή, ισπανοί ερευνητές ανέφεραν ότι η μέση επιφανειακής θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο ανέβηκε στις 15 Αυγούστου στο ιστορικό ρεκόρ των 28,90 Κελσίου.

Την ίδια ημέρα καταγράφηκε επίσης νέο απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, με το νερό έξω από τις αιγυπτιακές ακτές να φτάνει τους 31,96 βαθμούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του ισπανικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM).

Οι προκαταρκτικές αυτές μετρήσεις βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus που πηγαίνουν πίσω μέχρι το 1982.

Ο Μαρτίνεθ τόνισε πάντως ότι η μέτρηση των 31,96 βαθμών στο Ελ-Αρίς της Αιγύπτου «πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφυλακτικότητα» μέχρι να επαληθευτεί.

Advertisement

Ζέστη στο Ιόνιο

Σύμφωνα με άρθρο του climatebook.gr στην οποία παρέπεμψε με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, το κύμα ζέστης πλήττει και το Ιόνιο, όπου η επιφανειακή θερμοκρασία του νερού φτάνει τοπικά τους 29 βαθμούς.

«Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου. Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας σε αυτές τις περιοχές κυμαίνεται από 29 °C – 31 °C, ενώ οι αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ξεπερνούν τοπικά τους 5 °C στην Αδριατική θάλασσα και τους 2-4 °C στα νοτιοανατολικά» αναφέρει το άρθρο.

Εκτός από το Αιγαίο, οι μόνη άλλη περιοχή με κανονικές θερμοκρασίες είναι το δυτικό κομμάτι της Μεσογείου, όπως ο κόλπος του Λέοντα και Βαλεαρίδες Νήσοι, όπου επίσης πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Οικολογική καταστροφή

Οι οικολογικές επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

Advertisement

Το 2022, ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σύνολο της Μεσογείου η μέση θερμοκρασία έφτασε τον περυσινό Ιούλιο στους 28,71°C.

Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα δάση γοργονίας, μιας ομάδας μαλακών κοραλλιών

Η ζέστη ευνοεί επίσης τροπικά ξενικά είδη που εισβάλλουν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ. «Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο, ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπόψη την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Μαρτίνεθ.

Advertisement

Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας ακραίας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον φετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο