Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον εικαστικό Γιάννη Ψυχοπαίδη για το Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών

Published

on

photo 2024 06 08 14 11 53 620x350.jpg

Ξεχωριστή και υψηλού συμβολισμού στιγμή της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που συνδιοργανώνουν στις 17-18 Ιουνίου το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, είναι η απονομή του Βραβείου των Πρεσπών στον Μάθιου Νίμιτς ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019).

Το βραβείο αυτό, ένα σύμβολο ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, θα φιλοτεχνήσει αποδεχόμενος της πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και ένας από τους πιο σημαντικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους εικαστικούς δημιουργούς της χώρας μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Ψυχοπαίδη

Σε μια στιγμή έντονων γεωπολιτικών εντάσεων που η ειρήνη και η αρμονική συνύπαρξη λαών και γειτονικών κρατών ξαναγίνεται δυστυχώς το μεγάλο ζητούμενο οι δύο αρχιτέκτονες, Τσίπρας και Ζάεφ, της σημαντικής για την ειρήνη στα Βαλκάνια, Συμφωνίας των Πρεσπών, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της θα συζητήσουν πώς μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση διαφορών σε ευαίσθητες και ταλαιπωρημένες από συγκρούσεις περιοχές, όπως είναι τα Βαλκάνια.

Εξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία εθνικιστικές φωνές και στις δύο χώρες βρήκαν, δυστυχώς, πρόσφορο έδαφος να αμφισβητήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τα σημαντικά βήματα που έγιναν για την εξασφάλιση σταθερότητας και την ειρηνική συμβίωση με αμοιβαία οφέλη των δύο γειτονικών χωρών οι πρωταγωνιστές, των οποίων την υπογραφή φέρει η Συμφωνία, ξανακάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Advertisement

Σφραγίζουν τη στιγμή με την απονομή του Βραβείου Ειρήνης των Πρεσπών στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, τη θετική συμβολή του οποίου θα τιμήσει με μήνυμά του και ο Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Στο ατελιέ του Γ.Ψυχοπαίδη ο Τσίπρας

Τη δημιουργία του ιδιαίτερου αυτού Βραβείου Ειρήνης των Πρεσπών ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε στον εικαστικό Γιάννη Ψυχοπαίδη, ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και από τους πιο σημαντικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους εικαστικούς που το έργο του ξεχωρίζει και φέρει έντονο πολιτικό αποτύπωμα.

Τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα του Γιάννη Ψυχοπαίδη έγιναν με τη χαρακτική στα σπουδαστικά του χρόνια, κατά την προδικτατορική περίοδο. Η δουλειά του αυτή εμπνεόταν από την καθημερινότητα και την πολιτική κατάσταση της εποχής. Όπως ο ίδιος έχει πει: «Κυπριακό, διαδηλώσεις για την παιδεία, Ιουλιανά, ανέκδοτα βήματα στο βασίλειο της νεανικής μας ελευθερίας και των νεανικών μας ψευδαισθήσεων και μέσα σ’ αυτή τη μαχητική κινητικότητα, αυτά που ζούσαμε το πρωί τα ζωγραφίζαμε το βράδυ. Η ζωή και η τέχνη σε μια ενότητα σχεδόν αξεχώριστη (…). Στην πολυχρωμία της ταραγμένης δεκαετίας του 1960 η εικαστική έκφραση σημάδεψε και σημαδεύτηκε έντονα από τους πνευματικούς κραδασμούς, τους πολιτικούς ανέμους και τις κοινωνικές θύελλες του καιρού της. Και η χαρακτική -παρεμβατική και άμεση- ήταν η πρώτη που μπορούσε να μοιραστεί τις ιδέες και τις μορφές της, να βρεθεί σε άμεσο διάλογο με την κοινωνία, να επιδράσει με απλότητα και φειδώ στο μυαλό και την ψυχή με όπλο της όχι το μοναδικό/αυθεντικό καλλιτέχνημα, αλλά το πολλαπλό αντίτυπο με τους άπειρους αποδέκτες (…). Η χαρακτική -η ξυλογραφία, η λιθογραφία, η χαλκογραφία- συνόψιζαν με τη μαυρόασπρη εκδοχή τους την περιπέτεια και την αγωνία του λιτού και του λίγου να εκφράσει με αμεσότητα το ζωντανό, το ουσιώδες και το αυθεντικό».

Για το σήμα της Διεθνούς Διάσκεψης θα αξιοποιηθεί, επίσης, ένα χαρακτηριστικό έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη που πρόσφερε για το σκοπό αυτό στον Αλέξη Τσίπρα.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο