Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμα θέματα και προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς στην Διάσκεψη για την Ειρήνη του Ινστιτούτου Τσίπρα

Published

on

tsipraszaev6532 1024x682 620x350.jpg

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και θα καθορίσουν το μέλλον, τίθενται και αναλύονται από προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση του προγράμματος και των συμμετεχόντων στη διάσκεψη Τσίπρα – Ζάεφ αποδεικνύει ότι το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φιλοδοξεί να αποτελέσει δεξαμενή ουσιαστικής πολιτικής σκέψης και συζήτησης και να συμβάλει στο πολιτικό γίγνεσθαι σε διεθνές επίπεδο.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της Διάσκεψης 17 – 18 Ιουνίου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού στις 17 Ιουνίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από την υπογραφή της σημαντικής Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία εθνικιστικές φωνές και στις δύο χώρες βρήκαν, δυστυχώς, πρόσφορο έδαφος να αμφισβητήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τα σημαντικά βήματα που έγιναν για την εξασφάλιση σταθερότητας και την ειρηνική συμβίωση με αμοιβαία οφέλη των δύο γειτονικών χωρών.

Οι αρχιτέκτονες της συμφωνίας Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα για τη Συμφωνία.

Για τη διαπραγμάτευση και την εφαρμογή της Συμφωνίας έξι χρόνια μετά θα μιλήσουν οι πρωταγωνιστές που η συμφωνία φέρει την υπογραφή τους, οι οποίοι θα βρεθούν όλοι στο ίδιο πάνελ κάνοντας απολογισμό και συζητώντας πώς η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση διαφορών σε ευαίσθητες και ταλαιπωρημένες από συγκρούσεις περιοχές, όπως είναι τα Βαλκάνια.

Advertisement

Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών θα απονεμηθεί στον Μάθιου Νίμιτς, πρώην ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η σημασία της για το μέλλον της Ευρώπης θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο. Σε πάνελ που θα απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Βλάντο Μπουτσκόφσκι, εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Αλβανίας και τον ειδικο απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάιτσακ θα διερευνηθεί αν βρισκόμαστε σε περίοδο στασιμότητας ή νέας δυναμικής.

Με την Ευρώπη να διάγει περίοδο πολυκρίσεων και να αντιμετωπίζει νέα οικονομική δυστοκία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη ενότητα της Διάσκεψης που εστιάζει ακριβώς στο «πού πορεύεται η Ευρώπη (και η Ελλάδα); Προκλήσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να βρίσκεται μεταξύ των ειδικών που θα αναλύσουν το θέμα.

Με δύο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη και τις γεωπολιτικές εντάσεις σε κρίσιμη καμπή δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναλυτική συζήτηση για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και για το πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα μετά τους πολέμους στην Γάζα και την Ουκρανία.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο