Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ρομποτική παγίδα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των εντόμων

Published

on

1 robot 1024x458.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Το  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «HORIZON 2020», στο οποίο συμμετέχει το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζει επιτόπια δοκιμή και επίδειξη ψηφιακών και διαστημικών τεχνολογιών με αγροοικολογικές και βιολογικές πρακτικές.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μίνα Μαυρογιάννη από το θερμοκηπιακό πάρκο, στο Βελεστίνο, παρακολουθεί πως οι επιστήμονες σε ένα πιλοτικό θερμοκήπιο ετοιμάζουν τις τεχνολογίες του μέλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης γεωργίας.  

Ο Νίκος Κατσούλας, Διευθυντής εργαστηρίου γεωργικών κατασκευών και ελέγχου περιβάλλοντος εξηγεί πως λειτουργεί το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «PestNu». Οι ρομποτικές παγίδες, τα κινητά ρομπότ για την παρακολούθηση φυτοφαρμάκων και ο τρισδιάστατος ψεκασμός είναι καινοτομίες που στοχεύουν στην μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. 

Ρομποτική παγίδα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των εντόμων

Η παγίδα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία περιλαμβάνει μια κολλητική ταινία που προσελκύει τα έντομα και επί της οποία κολλάνε, δίνει στοιχεία για το αν υπάρχει αυξητική τάση του πληθυσμού των εντόμων στην καλλιέργεια. Οι εικόνες μεταδίδονται σε υπολογιστή, όπου αναγνωρίζονται τα έντομα και μετράται ο πληθυσμός τους. Αυτό μάλιστα γίνεται προτού τα έντομα και η ασθένεια γίνουν αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού λέει ο κ. Κατσούλας.

Ρομποτική παγίδα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των εντόμωνΡομποτική παγίδα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των εντόμων

Μετά την συγκέντρωση τα στοιχεία αποτιμώνται και επιλέγονται οι πλέον αβλαβείς και λιγότερο δαπανηρές λύσεις. Ένα ρομπότ εντοπίζει σε ποια σημεία βρίσκονται τα έντομα εντός του θερμοκηπίου και πραγματοποιεί στοχευμένους ψεκασμούς στα συγκεκριμένα φυτά και όχι συλλήβδην σε όλη την καλλιέργεια. Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, το προαναφερθέν ρομπότ “PestNuAgrobot” εργαζόταν σε μια καλλιέργεια εκτός θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλα, στόχος του προγράμματος είναι σε σύντομο διάστημα αυτό να αποτελεί κοινή πρακτική για τους αγρότες, που θα μπορούν να προγραμματίζουν τις εργασίες τους από το σπίτι, χωρίς τους κινδύνους που διατρέχουν από την έκθεση σε φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα στο χωράφι.

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο