Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Οι απειλές Νετανιάχου προκαλούν ερωτήματα για τις διαπραγματεύσεις

Published

on

2024 04 08T130402Z 1897290222 RC2A27AAIMUV RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS 620x350.jpg

Επιμένει ο Νετανιάχου στο σχέδιο για τη Ράφα, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν την αντίθεση τους για την εισβολή στο μέρος όπου έχουν καταφύγει 1,4 εκατ. άμαχοι στο νότιο άκρο της Γάζας.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στον Τύπο στην οποία αναφέρει ότι μελετά την πρόταση που επιτεύχθηκε στο Κάιρο, παρά τις ανησυχίες ότι η θέση του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις «παραμένει πεισματική».

Όμως αξιωματούχος της οργάνωσης ανέφερε στο AJ ότι ο δηλώσεις Νετανιάχου για καθορισμένη ημερομηνία εισβολής στη Ράφα «εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της επανάληψης των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια στιγμή απόκοσμες είναι οι εικόνες από την κατεστραμμένη Χαν Γιουνίς ενώ τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν δεκάδες πτώματα από τα ερείπια μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.

Δείτε live

Advertisement

Όλες οι εξελίξεις στο in

09:11 Νέα επίθεση του Ισραήλ στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτικές υποδομές και ένα στρατιωτικό φυλάκιο του συριακού στρατού στο χωριό Mhajjah, στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι το βράδυ της Δευτέρας επιτέθηκε σε άλλη μια τοποθεσία ως απάντηση στην επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.

09:01 Τραμπ: «Απίστευτο ότι οι Εβραίοι ψηφίζουν Δημοκρατικούς – Ο Μπάιντεν είναι 100% στην πλευρά των Πλαιστινίων»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι όποιος Εβραίος ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές «δεν αγαπάει το Ισραήλ και ειλικρινά, θα πρέπει να του μιλήσουν».

Ο Τραμπ δήλωσε στο συντηρητικό πρακτορείο Real America’s Voice ότι δεν ξέρει «πώς μπορεί ένας Εβραίος να ψηφίσει τον Μπάιντεν ή έναν Δημοκρατικό επειδή είναι 100% στο πλευρό των Παλαιστινίων».

Ο Τραμπ συνέχισε ότι ήταν «πιο φιλοϊσραηλινός από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο μακράν» όταν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο από το 2017 έως το 2021, διάστημα κατά το οποίο αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί.

Advertisement

«Ειλικρινά, είναι απίστευτο ότι ιστορικά οι Εβραίοι ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς. Δεν το καταλαβαίνω αυτό», δήλωσε.

08:53 Ολονύκτιοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλον τον θύλακα, μεταδίδει το Wafa.

Στην πιο πρόσφατη επίθεση, ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα 20 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το Wafa.

Το Wafa ανέφερε επίσης ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτίριο στον καταυλισμό Μαγκάζι, στην κεντρική Γάζα.

Νωρίτερα, το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης στη Γάζα ανέφερε ότι ο δήμαρχος του Μαγκάζι, και άλλοι, σκοτώθηκαν σε επίθεση σε κτίριο του δημοτικού συμβουλίου.

Advertisement

Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που έπληξε επιτροπές που εργάζονταν για την εξασφάλιση βοήθειας νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, ανέφερε επίσης ανταποκριτής του Wafa.

08:47 Ιορδανία, Αίγυπτος και Γαλλία ζητούν από κοινού κατάπαυση πυρός

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ μπιν αλ-Χουσεΐν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ζητούν λύση δύο κρατών σε άρθρο που συνέγραψαν για την Washington Post.

«Η βία, η τρομοκρατία και ο πόλεμος δεν μπορούν να φέρουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η λύση των δύο κρατών θα το κάνει», αναφέρουν.

Οι Αλ-Χουσεΐν, Μακρόν και Σίσι επικαλούνται την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζητούν την «άμεση και άνευ όρων εφαρμογή» του ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Οι τρεις ηγέτες επικαλούνται τον «απαράδεκτο ανθρώπινο φόρο αίματος του πολέμου», τις επικίνδυνες συνέπειες μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, τη δολοφονία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον λιμό που έχει ήδη ξεκινήσει στη Γάζα. Καταδικάζουν «όλες τις πράξεις βίας, την τρομοκρατία και τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Advertisement

Οι ηγέτες αναφέρονται επίσης στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, καλώντας το Ισραήλ να τερματίσει τη δήμευση γης και «να αποτρέψει τη βία των εποίκων». Επαναλαμβάνουν την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας «να αρθούν τα εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια και το Ισραήλ να διευκολύνει αμέσως την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω όλων των σημείων διέλευσης».

Τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να «εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την αποτελεσματική επίτευξη της λύσης των δύο κρατών».

«Η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στη βάση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα ζει δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης», γράφουν.

08:33 Μακάβριες εικόνες από τη Χαν Γιουνίς

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία βρήκαν τουλάχιστον 84 πτώματα στα ερείπια του Χαν Γιουνίς μετά την αποχώρηση των ισραηλινών χερσαίων στρατευμάτων από την πόλη νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Advertisement

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο